Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ev sahipliğinde 3-4 Ocak 2024 tarihinde gerçekleşecek Doğu Anadolu Kariyer Fuarı (DAKAF’24) lansman toplantısı, iş birliği olan üniversiteler, kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla yapıldı.
Cengiz Andiç Kültür Merkezinde gerçekleşen toplantıda konuşan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Ülkemizin 11 farklı bölgesinde düzenlenen kariyer fuarlarının en prestijlerinden DAKAF’24’ün 03-04 Ocak 2024 tarihlerinde Van ilimizde ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitemiz koordinesinde Van Expo Fuar ve Kongre Merkezinde yapılacağını duyurdu.
Rektör Şevli konuşmasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Bitlis Eren Üniversitesi, Hakkâri Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi ve Siirt Üniversitesi olmak üzere toplam 6 üniversitenin iş birliğiyle gerçekleştirilecek olan bu organizasyona kariyer hedeflerini gerçekleştirmek isteyen öğrenciler ve mezunların; aynı zamanda işgören ihtiyacı olan kamu kurum, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları; amaç ve hizmetlerini daha fazla kişiye duyurmak isteyen özel sektör ve kamu kuruluşlarının katılımının hedeflendiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, Ulusal Staj Programı, Kariyer Kapısı, Uzaktan Eğitim Kapısı, Yetenek Kapısı gibi dijital programların hepsinin e-insan platformu üzerinden yürütmekte olduğunu belirten Rektör Şevli; “Bölgesel Kariyer Fuarları, Türkiye’nin dinamik ve yetenekli genç nüfusu için her zaman daha iyi bir gelecek hedefleyen Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ve Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından “Yetenek Her Yerde” temasıyla 2019 yılından bu yana gerçekleştirilmektedir. Doğu Anadolu Kariyer Fuarı 2019 yılından 2022 yılına kadar Erzurum’da icra edildi. DAKAF’24, bu yıl Üniversitemiz ev sahipliğinde, bölgemizde büyük bir organizasyonla gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.
Üniversitelerin asli görevinin eğitim vermek dışında üniversite-sanayi işbirliğinin de oldukça önemli olduğunu ve bu bağlamda öğrencilerin iş yaşamını tanıması açısından kariyer fuarlarının reddedilemez işlevleri olduğunu da vurgulayan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli; “Söz konusu fuar organizasyonunda; kamu ve özel sektör kuruluşlarının nitelikli öğrenci ve mezunlarla buluşma imkânı, kamu ve özel sektör kuruluşlarına kendi faaliyetlerinin tanıtımını yapma imkânı, atölye çalışmaları, mülakat ve örnek olay yöntemi ile uygulama yapma imkânı, öğrenci kulüpleri ile iletişimi kuvvetlendirme imkânı, kurum saygınlığı ve marka bilinirliğini artırmaya yönelik gelecek nesillerde farkındalık oluşturma imkânı, alanındaki yetkin akademisyenlerle bir araya gelerek yapılan işin niteliğini ve niceliğini artırabilme imkânı bulabileceksiniz” şeklinde konuşmasını sürdürdü.
Organizasyonun üç temel bileşeninden bahsederek paydaş üniversitelerden beklentilerinin altını çizen Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Şevli; “Yetenek kapısı platformunda her üniversite, öğrenci ve şirket kayıtlanması ve her paydaş üniversitenin fuara 3 ve 4 Ocak’ta çok sayıda öğrenci transferi yapmalarını, öğrencilerini getirmelerini bekliyoruz.” dedi.
Her paydaş üniversiteden minimum 15 şirketin reelde yetenek kapısına kayıtlamasının yapılması şeklinde bir hedeflerinin olduğunu da ifadelerine ekleyen Rektör Şevli, Ankara’da birçok kamu kurum ve kuruluşu ziyaret ederek DAKAF’24 ‘e davet ettiğini söyledi.
Fuara üniversite öğrencilerinin kayıt yaptırabildiğini hatırlatan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli; “Fuara katılmak isteyen özellikle motivasyonlarına katkısı olacağına inandığımız üniversite sınavlarına hazırlanan lise 11. ve 12. Sınıf öğrencilerini ve lise mezunu öğrencileri misafir olarak alabileceğiz. Özellikle Van Milli Eğitim Müdürümüzden ve İlçe milli eğitim müdürlerimizden, diğer paydaş 5 ilimizin il ve İlçe milli eğitim müdürlerimizden fuarı bu öğrencilerimize duyurmaları ve katılmak isteyen öğrencilere Valilikler, Kaymakamlıklar ve Belediyeler üzerinden imkân sağlamaları iyi olacaktır” şeklinde aktardı.
İfadelerinde fuara katılım koşullarına ve kayıtlanma sürecine de değinen Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Şevli; “İlk olarak öğrenciler yetenek kapısına kayıt yaptıktan sonra profillerini tamamlıyorlar ve kariyer fuarları kısmından Doğu Anadolu Kariyer Fuarını işaretleyip katılım sağlıyorlar. Fuarda stant açmak için veya sponsor olarak katılmak için bir cumhurbaşkanlığı platformu olan yetenek kapısına akredite olmak gerekiyor. Bu platform işverenlerin ve kurum kuruluşların iş ilanlarını, staj ilanlarını ve etkinliklerini yayınlayabileceği bir mecra. İşveren kaydı için işverenler sisteme kayıt yaptıktan sonra üniversite bağlantıları kısmından Van Yüzüncü Yıl Üniversitesini seçecek daha sonra Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından kendilerine iletilen kariyer fuarına katılım isteğini onaylayacak ve bu şekilde kariyer fuarına sistem üzerinden katılım sağlanmış olacak” ifadelerinde bulundu.
Öğrencilerin ve mezunların kariyer hayatlarına yön verebilmek için alanlarındaki uzman işveren veya kurum yöneticileri ile bir araya geleceklerini ve onlara birebir meslek hakkında sorular sorabileceklerini belirten Rektör Şevli, işverenlerin de nitelikli öğrenciler ile bir araya gelerek kendileri için istihdam olanakları yaratabileceklerini ve öğrencilere staj imkânı, iş imkânı sunabileceklerini ifade etti.
Bu fuarın paydaş illerin öğrencileri için de aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu belirten Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli; “Yine gençlerimizin kariyer hedeflerine ulaşmaları, bilgi ve becerilerini geliştirmeleri adına birçok workshop, seminer ve etkinliğin yanı sıra sektörel tanıtımlar ve iş görüşmeleri de bu fuar kapsamında düzenlenecektir. Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek gençlerimizi bu değerli etkinliğe davet ediyor, kariyerlerinde başarılar diliyoruz.” şeklinde ifadeleri kullandı.
Rektör Şevli, insan hayatına yön verecek nitelikte önemli olan bu etkinliği himayelerinde gerçekleştirmemize olanak tanıyan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Sayın Doç. Dr. Salim Atay’a, desteklerinden dolayı Van Valisi Sayın Ozan Balcıya, Doğu Anadolu Kariyer Fuarında paydaşımız olan tüm üniversitelerin rektörlerine, kurum amirlerine; etkinliğe emek veren özellikle Kariyer merkezlerine ve herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Van YYÜ Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Abdulkadir Gümüş ise gerçekleştirdiği DAKAF’24 sunumu ile DAKAF’ın amaç ve hedefleri, öğrenci ve kurumlar açısından DAKAF’ın önemi, başvuru şartları, fuar süresince kurum ve kuruluşlardan beklentiler, katılım oranı ve bölgesel kariyer fuarları ile ilgili genel bilgilendirmede bulundu.
Konuşmaların ardından DAKAF’24 ile ilgili beklenti ve önerilerin değerlendirilip konuşulduğu panele geçildi.
Panel, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli’nin moderatörlüğünde fuar paydaşı üniversitelerden Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş ve Rektör Yardımcısı Ferit İzci, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, Hakkâri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Can Yılmaz, Iğdır Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Çelebi ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Murat Kayri tarafından gerçekleştirildi. Panelde, paydaş üniversiteler ile birlikte salondaki kamu, kurum kuruluş ve sivil toplum örgüt temsilcileri, fuarla ilgili beklenti ve taleplerin yanı sıra yapılabilecek katkıları değerlendirip önerileri dile getirdiler.
Toplu fotoğraf çekimiyle son bulan programa, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Kayri, Prof. Dr. Şenay Baydaş, Prof. Dr. Cemil Göya, Bitlis Eren Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ferit İzci, Hakkâri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Can Yılmaz, Iğdır Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Çelebi, Van Cumhuriyet Başsavcı Vekili, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, Gençlik ve Spor İl Müdür V. Yalçın Özdemir, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Çalışma ve İşkur İl Müdür V. Ali Aslan, Ziraat Bankası Van Bölge Yöneticisi Turgut Arvas, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Ali Özvan, İl Jandarma Komutan Yardımcısı, VANTSO Genel Sekreteri Cengiz Aras, VATBO Genel Sekreteri Macide Demir, Edremit Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Ekinci, Van İş Adamları Derneği (VİŞAD) Başkanı Fetullah Kardaş, Van İş Bankası Müdürü, Van Müsiad Başkan Yardımcısı Faruk Tasan, İş İnsanları Mehmet Avcı, Şaban Gültepe, Haşim İnan; Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Kamuran Karaman, Van YYÜ Senato Üyeleri, Araştırma Merkez Müdürleri, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve özel sektör temsilcileri, birçok akademik-idari personel ile öğrenci katıldı.